I takt med att fler hundägare blir medvetna om vikten av kvalitetsfoder, har färskfoder blivit ett populärt val. Men hur går processen till från att ett nötköttstycke lämnar slakteriet tills det landar i matskålen hos din hund? Här tar vi en närmare titt på varje steg i tillverkningen av färskfoder, genom att följa nötråvarornas resa från en av våra leverantörer hela vägen hem till din hund.
1. Slakteriet: Kvalitet från början
Processen börjar på slakteriet, där djuren hanteras med största möjliga omsorg. De avlivas och förs sedan vidare för styckning. De delar av djuret som används i hundfoder är sådana som av kommersiella skäl inte säljs som livsmedel. Råvarorna till färskfodret kommer från samma djur som steken på din tallrik.
På detta slakteri slaktas både ekologiskt och konventionellt uppfödda djur, inklusive köttdjur och mjölkkor. För att underlätta hanteringen sorteras delarna i samma plastcontainer av praktiska skäl. Direkt efter slakt och sortering kyls råvarorna snabbt ner till under 5 °C för att förhindra bakterietillväxt och försämring. Innan transport fryses de i plastcontainers direkt på slakteriet.
2. Transport: Från slakteriet till foderfabriken
Vi hämtar våra råvaror med egna lastbilar från frysen på slakteriet. Transporterna sker alltid med frysbilar för att säkerställa en obruten fryskedja. Det är avgörande att hela processen går smidigt, eftersom både tid och temperatur spelar en viktig roll för fodersäkerheten.
3. Foderfabriken: Mottagning av råvaror
När råvarorna anländer till foderfabriken, genomgår de en noggrann inspektion. Kvalitetskontroll är avgörande för att säkerställa att råvarorna uppfyller alla krav innan de går vidare till produktion.
”Våra slutprodukter är inte bättre än den sämsta råvaran vi använder. Våra slutprodukter reflekterar den höga kvaliteten på alla våra råvaror. Eftersom vår tillverkning inte innebär någon upphettning av produkten, är det viktigt att våra råvaror håller hög kvalitet och att processerna är i utmärkt skick,” säger Emil Ekman, varumärkesansvarig för Fodax.
4. Tillverkning: Förberedelse av recept, malning och blandning
De frysta råvarorna placeras i en ”mjukfrys” (-1 °C) 1–2 dagar före produktion. Detta görs för att temperera råvarorna till optimal malningstemperatur, mellan -10 °C och -5 °C. I nästa steg förbereds recepten, där olika råvaror vägs och bokas till produktion. När recepten är klara går de vidare till malning, där frysta block rivs sönder till mindre bitar och sedan mals.
I blandaren tillsätts andra ingredienser såsom vitaminer, mineraler, oljor och fibrer. Blandningen är avgörande för att temperera köttmassan till optimal formningstemperatur och för att säkerställa att varje förpackning innehåller det som hunden behöver.
5. Paketering: Formning, frysning och paketering
När köttmassan är färdigblandad och optimalt tempererad (-1,8 °C), förs den vidare till formning. Massan formas till antingen block eller köttbullar, beroende på produkten. Under denna process används transportskruvar och massan pressas i formar innan den trycks ut på transportband för infrysning.
Produkten transporteras till spiralfrysen, där den snabbt fryses till -18 °C. Infrysningsprocessen tar cirka 30 minuter. De frysta slutprodukterna packas i plastpåsar, till största delen manuellt av våra duktiga medarbetare.
6. Distribution: Med Fodaxbilen
Om du har beställt hundmat från vår hemsida, lastas produkterna på fabriken och levereras med våra egna frysbilar. Fodret levereras alltid fryst direkt till dig. Våra tre lastbilar, utrustade med trevliga chaufförer, kör runt om i landet till alla 257 leveransplatser.
När leveransen är klar passerar lastbilarna slakterier på väg tillbaka till fabriken, och så börjar hela processen om igen.
7. Till hundskålen
Slutligen, när du öppnar förpackningen hemma och serverar färskfodret till din hund, kan du vara trygg i vetskapen om att du ger din fyrbenta vän den mest naturliga produkten på marknaden. En balanserad och näringsrik kost, precis vad hunden är skapad för att äta.
Viktigt att komma ihåg är att produkten är rå, du bör alltid tvätta händerna efter att du hanterat rått kött och använd inte samma redskap till färskfodret som när du lagar mat. Kom också ihåg förvara fodret åtskilt från livsmedel och blanda inte ihop, annars kan köttbullarna till middagen få en helt annan smak!