Frågor & svar

Hur introducerar jag färskfoder för min hund? 

Vi rekommenderar att man stegvis vänjer in färskfodret under ca 1 veckas tid genom att successivt öka en liten mängd med färskfoder vid varje måltid samtidigt som man minskar på torrfodergivan. Tänk på att alla hundar är unika och tiden det tar för hundens tarmflora att ställa om sig skiljer från hund till hund. En fast och liten avföringsmängd är tecken på hög smältbarhet och att hunden tillgodogör sig större andel av näring i fodret. Hunden ska dock inte ha svårt för att klämma ut avföringen och vara förstoppad, vid dessa tillfällen kan man blöta upp den tinade maten med ljummet vatten till en grötaktig konsistens.

Hur introducerar jag färskfoder för valpen?

Vårt Valpfoder går bra att börja ge vid bara några veckors ålder när valparna ska introduceras vid fast föda. Blanda då gärna ut fodret med ljummet vatten eller valpmjölk till en mjuk, grötig konsistens och ge i små mängder som succesivt ökas på dagligen. Valpfodret innehåller naturligt med brosk och ben för en naturlig källa till spårämnen och mineraler, dessa går utmärkt att plocka bort åt de allra minsta valparna och utfodra under uppsikt. Utfodra ca 4–5 gånger per dag.
Har du köpt en valp som du vill vänja in på färskfoder från torrfoder rekommenderar vi att du gör detta när valpen är stabil i magen och varit stabil i minst 2 veckors tid. Valpar kan lätt bli lösa i magen vid miljöombyte och då bör ingen ny mat eller godis introduceras för att underlätta för tarmfloran. Introducera färskfodret på samma sett som för en vuxen hund genom succesivt öka mängden färskfoder och minska mängden torrfoder vid varje måltid under ca 1 veckas tid.

Hur ofta ska jag utfodra min hund/valp samt hur mycket mat ska jag ge? 

På alla våra foder finns det rekommendationer för din hunds totala dagsgiva, vänligen läs mer under varje fodersort på vårt Sortiment. Generellt sett är det bra att utfodra din vuxna hund minst två gånger per dag och den lilla valpen 4–5 gånger per dag upp till ca 10–12 veckors ålder, därefter kan du böja vänja valpen vid utfodring två gånger per dag. Det är viktigt att tänka på att varje hund är unik och den optimala utfodringsmängden och antal givor per dag kan baseras på olika faktorer som ålder, aktivitetsnivå, ämnesomsättning, miljö, temperatur och dräktiga samt lakterande tikar. På alla våra foder finns det rekommenderade riktlinjer för din hund dagsgiva. Det är du som känner din hund bäst. Lär dig att se och känna hullet på din hund. Om du upplever att hunden är för smal kan du börja med att öka fodergivan. Är hunden överviktig är det viktigt att du ger den mindre mat och öka motionen i den mån det går samt håller koll på viktnedgången med hjälp av en våg.

Behöver jag tillsätta några tillskott?  

Nej det behövs inte då alla våra fodersorter är helfoder

Vad innebär matberikning för hunden?

Berikning innebär att man tillför eller förändra något i hundens liv och miljön som ökar deras välfärd genom att stimulera hundens naturliga beteenden. Det är mycket enkelt att göra en bra matberikning genom att tex tillsätta olika bär, frukter, grönsaker, tuggben och bitar av kött vid vissa måltider. Hunden får då använda nosen, bita, slita, selektivt välja ut sin föda och man erbjuder hunden en rolig och spännande stund!

Klarna payment logos