Om färskfoder

Vad är färskfoder och frystorkat foder?

Färskfoder finns i olika utseenden och innehåll men gemensamt är att det inte är värmebehandlat och att det tillsätts syntetiska och/ eller naturliga vitaminer och mineraler för att uppnå önskad balans. Färskfoder kan bäst beskrivas som en mald blandning av rått kött, ben, fett och inälvor som i regel även innehåller olika sorters grönsaker, ris, potatis eller spannmål. Det används som helfoder eller kompletteringsfoder. Färskfodret kan vara färskt, fruset eller frystorkat. Vid tillverkning av färskfoder eller frystorkat foder bevaras näringsämnen, bakterier, enzymer och smakämnen i sin naturliga form. 

Varför ska jag ge färskfoder och frystorkat / Vad är fördelarna?

Vid tillverkning av färskfoder eller frystorkat foder bevarar alla näringsämnen sin naturliga form utan att de försämras eller ändras. Hunddjurens naturliga livsstil har alltid inneburit jakt på föda och deras kost består av att äta hela sitt bytesdjur med rått kött, ben, brosk och organ. Dagens hundar har ungefär samma matsmältningssystem och näringsbehov som sina förfäder vilket gör att dom har alla förutsättningar för att tugga, svälja, spjälka och tillgodose sig rå föda.​ Färskfoder har en hög smältbarhet vilket innebär att hunden tillgodogör sig fodret mycket väl och får ca 80% mindre avföringsmängd.

Hur ska färskfoder hanteras och förvaras?

Det är alltid viktigt att ha god och hög handhygien och hantering av rått kött. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten efter all hantering av färskfodret och använd separat skärbräda, köksredskap och matskål som bör diskas med diskmedel efter användning. Fodret ska förvaras fryst gärna i sin påse fram tills upptining inför fodergivan. Upptining kan ske i kylskåp eller i rumstemperatur men ska då förvaras i en försluten behållare. Behöver du tina upp maten snabbt kan du göra ett vattenbad. Maten ska inte köras i mikron eller på spisen för det kan förändra strukturen och på så sett användas felaktigt för hunden.

Vill du veta mer? Se våra frågor och svar.

Klarna payment logos